Loading...

Izrada dvostrane maske

Image

Pozdrav kreativci! U ovom blogu izrađujemo dvostranu masku za lice, od dvije različite vrste tkanine, da bude ujedno fora i korisna.

Izabrala sam posve različite vrste tkanine: jednu pamučnu, a drugu izrađenu od poliesterskih vlakana.Vjerujem da većina zna kako je pamuk odličan za kožu jer je mekan, ima dobra sorpcijska svojstva, ne iritira.

Poliester (PES) s druge strane je umjetno vlakno koje manje upija vlagu, čvrsto je i vrlo otporno na djelovanje svakavih sila, lako za održavanje. Dakle, pamučna tkanina je ova prugasta, a poliesterska maslinasto zelena.

Kada nosim masku, zelenu stranu ću okrenuti prema van, a pamučnu prema licu, upravo iz ovih razloga: pamuk će mi milovati lice, a poliester će izvana spriječiti da se upiju svakave nečistoće i bakcili.

Naravno, masku je potrebno prati nakon svakog nošenja jer ćemo se samo tako najsigurnije riješiti bakterija. A sada vi procijentie da li je brže napraviti novu maskicu ili oprati postojeću :-)

Za izradu je potrebno:

– dva komada tkanine dimenzija 20x24cm, ja sam svoje prethodno oprala.

– kreda i krojački metar

– dvije tanke gumice dužine 15cm

– pribadače

– škare1. Prvo ćemo izrezati obje tkanine u dimenzijama 20x24cm i pripremiti tanke gumice dužine 15cm.

Image


2. Odabrati ćemo tkaninu na čije rubove ćemo učvrstiti gumice kao na slici. Svejedno je na koju tkaninu našivamo gumicu, ja sam uzela pamučnu jer je ljepša za fotkanje :-) Gumice učvršćujemo šavom do 1cm.

Image


3. Zatim uzimam drugu tkaninu (poliestersku) i stavljam je ispod pamučne te prošivam skroz okolo šavom od 1cm, ali prekidam šav na kraju ostavljajući malu rupicu (cca 4cm) kroz koju ću okrenuti sašivenu kocku. Šav učvršćujem na početku i na kraju da mi se ne rastvori rupica. Pazite na gumicu da vam se ne ubaci ispod stopice, gornju tkaninu slobodno nategnite da se gumica ispruži prilikom šivanja, lakše ćete prošiti. Na slici se vidi moj prst u rupici kroz koju okrećemo buduću masku.

Image


4. Okrenemo masku kroz rupicu. Sada smo dobili kocku koju ćemo nabrati na rubovima i tako će nastati maska.

Image


5. Okrenutu kocku je potrebno zaglačati da lakše složimo nabore za masku. Pribadačama slažemo dva nabora otprilike iste veličine.

Image


6. Nabori su sada spojeni pribadačama, a visina maske je 8cm. Masku prošiti uz rub skroz okolo, tako ćemo ujedno spojiti nabore i zatvoriti rupicu kroz koju smo okretali masku.

Image


7. Na kraju lijepo zaglačati nabore i eto naše maske!

Image


Napisala: Andrea Anić Dokmanović, dipl.ing.tekstilne tehnologije